Agenda
RE-BOTTLED Pieter-Jan Peeters, Ilse La Monaca & Lydie Vervecken ikv Manifesta 9 Parallel Events

 
 
RE –          
BOTTLED
Pieter-Jan Peeters
Ilse La Monaca
                Lydie Vervecken 
programma
9 juni 2012 – 30 september 2012
Tentoonstelling RE-BOTTLED  
Openingsdagen en -uren: di–zo 11u-21u
Gratis toegang
Een zomer lang bottelt de oude Bottelarij van Wellen een bijzondere tentoonstelling van Pieter-Jan Peeters, Ilse La Monaca en Lydie Vervecken.  De kunstenaars verwerken 2500 bierflessen in indrukwekkende lichtinstallaties en zorgen hiermee voor een reïncarnatie van de negentiende-eeuwse Sint-Rochus brouwerij.
De ‘lopende band’ van weleer trekt als nooit te voren doorheen de gerenoveerde site met projecties, video, assemblages, monumentale tekeningen en gaat met honderden flessen van brouwerij Ter Dolen in één van de installaties letterlijk door het plafond.
De grote inkomhal toont een prachtig stuk erfgoed van de Belgische biercultuur met antieke bierflessen die door projecties en lichtbronnen tot leven komen.
De tentoonstelling is één van de geselecteerde Parallel Events van Manifesta 9, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst. 
Doorlopend
Menu overgoten met Limburgese bieren
€ 30
In het kader van Re-bottled bieden we een aangepast biermenu aan dat heel de tentoonstellingsperiode dagelijks te verkrijgen is.
 
Zondag 26 augustus 2012 – 10u30             
Kunstenaarsontbijt met Cava à volonté & met rondleiding van kunstenaars Lydie Vervecken en Pieter-Jan Peeters.
€ 20 
Iedere laatste zondag van de maand genieten we samen met de kunstenaars van een heerlijk ontbijt met cava à volonté. Lydie Vervecken en Pieter-Jan Peeters zullen graag uitleg geven bij hun creaties en u door Re-bottled heen leiden.
 
vrijdag 7 september 2012 – 20u                             
CINEMA op het terras (of op de zolder)
€ 15
Drie zomerse vrijdagen zal u ondergedompeld worden in een film waarbij de bierfles het centraal thema is. U wordt onthaald met een frisse pint en hapje, een heerlijk streekgerecht, gevolgd door een van de volgende films op zolder of op het terras. Als afsluiter krijg je nog een zoete zonde.
 The saddest Music in The World – Guy Madin
Lady Port-Huntly (Isabella Rosselini) is een biermagnaat in de stad Winnipeg (Canada) op het moment van de Grote Depressie van 1933. Ze profiteert van het alcoholverbod dat aan de andere kant van de grens heerst door bier aan de Amerikanen te verkopen. Hoewel ze benen ontbeert, is ze een "echte" vrouw, mooi, rijk en machtig: alle mannen liggen aan haar -ontbrekende- voeten. Wanneer ze verneemt dat in datzelfde jaar 1933 haar goede oude stadje Winnipeg verkozen werd tot Saddest City in The World, ziet ze haar kans schoon zich te verrijken. Ze organiseert namelijk een wedstrijd met als titel The Saddest Music in The World, waarbij ze van de gelegenheid gebruik maakt om haar eigen bar te promoten. Aangelokt door de beloofde hoofdprijs van 25,000 $, stromen muzikanten uit de hele wereld toe. En ook het bier stroomt rijkelijk...
Zondag 9 september 2012 – 10u-18u
 
Open Monumentendag: MUZIEK-WOORD-BEELD
 
Vrije toegang
 
Open Monumentendag met als thema MUZIEK – WOORD - BEELD
krijgt vorm op het historisch dorpsplein van Ulbeek .
Naar aanleiding van de nominatie van de voormalige Sint-Rochuskerk, nu een prachtig gerenoveerde overdekte begraafplaats, als laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs 2012, vormt het hele historische plein van Ulbeek en de Bottelarij de locatie voor een totaalevent in kaden van muziek, woord en beeld.
We starten om 10u ontbijtbuffet met Cava op het historisch plein van Ulbeek tussen de grote kunstwerken van Diane Gielen en Jan Cox in samenwerking met Fabio Di Gerolamo die voor een klein kunstwerk zorgt als attentie voor alle deelnemers.
Lou Muzillo geeft ondertussen de muzikale kick off.
Naar aanleiding van de restauratie heeft Ann Neven een heiligenverhaal geschreven in een modern jasje over het leven van Sint-Rochus, (Roger) patroonheilige van Ulbeek. Het wordt een wagenspel oude stijl met een vleugje humor, regionale en actuele toespelingen.
De Bottelarij, een gedeelte van het monument de oude brouwerij van Ulbeek heeft sinds kort de vorm aangenomen van een cultuurcafé, een plaats waar kunst een speciale plaats gekregen heeft.
Op deze locatie is er RE-BOTTLED in kader van Manifesta, een tentoonstelling vertrekkend vanuit de bierfles door Pieter-Jan Peeters, Ilse la Monaca en Lydie Vervecken. De Bottelarij bottelt grafische kunstwerken van Pieter-Jan Peeters en Lydie Vervecken. Net zoals in de periode 1890-1936 toen brouwerij Hayen op deze locatie actief was, vullen oude bierflessen de gerenoveerde site.
In de Bottelarij zal er op onregelmatige tijdstippen een luik geopend worden, gericht op de binnenkoer van de Bottelarij en zal er een verrassende act plaatsvinden. We zullen onder andere de Kenyaanse kleine grote madam Evelyne Guchura horen zingen met een ongekende kracht. Titatejater zal met woorden spelen. Ook RUMAN krijgt een heel speciaal plaatsje deze dag. Merkwaardige producten zullen gebracht worden door Heg Pans en Linda Pellaers. Amarylis om 17u15.
Om 18u30 sluiten we af met een heerlijk 3-gangen biermenu.
Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk. Voor het ontbijt (€ 15) en het biermenu (€30) is reserveren aangewezen!
 
Vrijdag 28 september 2012 – 19u                   
Bierproeverij – Ter Dolen
€ 19
Het ontdekken van verschillende Limburgse bieren en hun smaak staat centraal. Proeven en leren proeven zijn hierbij de belangrijkste uitdagingen.
We leren het onderscheid tussen zuur, zoet en bitter, verschillende gistingsprocessen en nog veel meer. Bij ieder bier hoort uiteraard ook een smakelijke hap.
 
 
FINISAGE   
Zondag 30 september 2012 – 10u30      
                  
Kunstenaarsontbijt met Cava à volonté    
 
met Pieter-Jan Peeters, Ilse La Monaca en Lydie Vervecken
 
€ 20 
 
 
De laatste zondag van deze tentoonstelling genieten we samen met de kunstenaars van een heerlijk ontbijt met cava à volonté. Lydie Vervecken en Pieter-Jan Peeters zullen graag uitleg geven bij hun creaties en u door Re-bottled heen leiden.
 
Reserveren voor al deze activiteiten is aangewezen:
de Bottelarij
Ulbeekstraat 21
3832 Wellen/Ulbeek
012 21 42 84Terug naar het overzicht van Agenda